Rahat oruc tutmanın sirləri
Oruc tutanların qidalanma səhvləri nələrdir?
Ramazan ayında uzun davamlı aclıq, su içməyin gözdən
qaçması, gərəksiz qida məhdudlaşdırılmaları və ya tam tərsi çox bəslənmə ən çox
edilən səhv arasındadır. Qida alışının azalması ilə birlikdə bədən daha yavaş
çalışar və bununla birlikdə kilo artımı olar. Əgər sağlam bir Ramazan keçirmək
istəyirsinizsə,bir bəslənmə mütəxəssisisindən kömək almanız faydalı olacaq.
Mütləq obaşdana qalxın!
Ramazan ayında sağlam bəslənmənin yolları:
Əvvəlcə oruc tutan adamın ehtiyac duyduğu zülal,
vitamin və mineralı təmin edəcək olan qidalar; iftar və imsak arasındakı zaana
balanslı bir şəkildə paylamalı, pay sayına diqqət yetirməlidir. Ramazanda
sahura qalxmaq balanslı bəslənmə baxımından çox əhəmiyyətlidir. Bu səbəblə
iftar və imsak arasında bir və ya iki ara
pay etmək çox daha faydalı olacaq. Bu vaxt düyü və isti kartof çəkinizi artırar, yarma və soyuq kartof tox saxlayar
sizi.
Ramazanda
bol-bol qoz-fındıq yeyin!
İftar süfrəsində bəslənmə sıralanması necə
olmalıdır?
İftar yeməyinə başlarkən doyurucu və həzmi asan
şorba ilə başlamaq, arada yalnız salat yeyərək vaxt keçirməyə çalışmaq faydalı
olacaq. Davamında yemək yemək və karbohidratlı qrupdan seçki etmək və iftar yeməyindən
iki saat sonra meyvə yemək faydalı olacaq.
Obaşdanda necə bəslənmək lazımdır?
İmsak süfrəsi yüngül bir nahar kimi olmalı amma yenə
adamın ehtiyyac duyduğu karbohidrat, zülal, yağ, vitamin və mineralları ehtiva
etməlidir. Yəni adam üçün həzmi asan həm də tox tutan xüsusoyyətdə olmalıdır.
Bu səbəblə də gilsemik indeksi aşağı qidalar seçilməlidir. Yağlı toxumlar
qidalanın. Mədəninkeçiş sürətini yavaşlatdığı üçün toxluğun uzanmasına səbəb
olar. Bu səbəblə imsaqda qoz və fındıq kimi yağlı toxumlardan yeyə bilərsiz.
Ramazan ayında aclıq hissinə məğlub olmamaq üçün
tox tutacaq qidalar varmı?
Toxluğu uzun davam etdirəcək qida qrupları həzmi və toxluğu uzun sürən qidalardır. Qan şəkərinin
sürətli enişini maneə törədəcək qidalar. Məsələ: ağ çörək yerinə kərəkli çörək
seçilməlidir.
Acmadan oruc tuta bilmək üçün:
İftar
2 Stəkan su
2 Çömçə şorba
Salat
(salatla vaxt keçirin; həm həzm sisteminiz bir anda yorulmaz həm də toxluq
hissi meydana gələr)
5 kütlə qədər
ət və ya toyuq,ətli və ya toyuqlu tərəvəz yeməyi
6 qaşıq
zeytunyağlı tərəvəz yeməyi
1 kasa qatıq
2 dilim tam
buğda çörəyi
Ara yeməyi
1 alma və ya
1 şaftalı (Gilsemik indeksi aşağı 1 boşqab meyvə)
1stəkan
qatıq, yoqurt və ya 1 stəkan kefir
İmsaqda
1 dilim
pendir
1 yumurta
Bol pomidor,
xiyar, cəfəri
6 ədəd duzsuz
zeytun
2 ədəd qoz
3 dilim tam
buğda çörəyi
Ara verdikdən
sonra
1 meyvə, 1 stəkan
süd vəya 1 qutu probiyotyik qatıq
4-Bütün qida
qruplarını ehtiva edən, ancaq boşqab baxımından şüurlu bir iftar etməyə
çalışın.
İftarda meyvələri içmək yerinə yeyin!
Gilsemik indeksi aşağı olan qidalar qan şəkərinin sürətli yüksəldib
düşməsinə maneə törədib, adama toxluq hissi verər. Bu qidalar içərisində meyvənin
çox əhəmiyyətli yeri var. Buna ən gözəl nümunə meyvələrdir; əgər meyvələri
sıxmaq yrinə yesəniz daha uzun müddət
toxluq təmin edər və qan şəkəriniz daha yavaş yüksəldər.
Ramazan boyunca gərək bişmiş, gərəksə çiy tərəvəzləri süfrənizdən əksik
etməməlisiniz. Xüsusilə çiy tərəvəzlərin bədən üçün çox faydalı olduğunu
unutmayın!
Karbohidrat nisbəti daha yüksək olan tərəvəzlər,kök, göy noxud,
sarımasaq, paxla və ənginar. Bunların karbohidrat nisbətlırinin çox olması, qəbul
edilməsi lazım olduğu mənasını verməz. Yalnız qəbul olarkən miqdarına yetirdikdə
fayda verər; ortalama dörd yemək qaşığı
qədər istehlak etməniz kafi olar.
Marketə bu siyahıyla gedin.
Ramazan mətbəxinizdə mütləq
olmalıdır
Kəpəkli un
Kəpəkli deye (qara)
Meyvə (üzem,banan,əncir,qovun, xurma)
Bütün halında kartof(ancaq soyuq)
Quru paxlalılar (quru paxla, noxud, mərcimək)
Kəpəkli makaron
Yarma
Oruc tutarkən süfrənizə qoynayın
Ağ un və sıx un ehtiva edən qidalar keks, çörək.....
Şəkər və şəkərli qidalar
Ağ düyü
Cem kimi şəkər ilə edilən
qidalar, siroplar
Makoran
Kartof (isti)
|