Zillət bizdən uzaqdır Çərşənbə, 2025-02-05, 11:04 PM

Nikiniz Qonaq | Qrupunuz "Qonaq" Xoş gəlmisiniz Qonaq | RSS

Bismillehir Rehmanir Rehim. Allahumme kulli veliyyikel Huccet ibnil Hesen. Selavutuke aleyhi ve ela ebaih. Fi hazissaeti ve kulli saeh, Veliyyen ve hafizen va qaidan ve nasira ve delilan ve eyna hetta tuskineku erzeka teva, ve tumettieyu fiha tevila va birehmetika ya Errahimin

Site menu

Bölmələr
Qurani Kərim
Videolar
Moizələr
Mərsiylər, Roizələr
Əhli beytimiz
Dualar
Xəbərlər
Maraqli yazılar
Müxtəlif yazılar
Şəriətimiz
Hədislər
Rəvayət və Hekayələr
Proqramlar
Evlilik
Qan yaddaşımız
Əbədi yaşarlar
Şübhələrə cavab
Şeirlər& Qəzəllər
İlahi mahnılar

Xəbər təqvimi
«  Avqust 2010  »
BB.eÇ.aÇC.aCŞ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Xəbər arxivi

Əl Əcəl Ya Mehdi


Hava haqqında

Fələstinə yardım

Baykot

Facebook

Namaz vaxti Moskva

Main » 2010 » Avqust » 24 » Rahat oruc tutmanın sirləri
1:24 AM
Rahat oruc tutmanın sirləri

Rahat oruc tutmanın sirləri

Oruc tutanların qidalanma səhvləri nələrdir?

   Ramazan ayında uzun davamlı aclıq, su içməyin gözdən qaçması, gərəksiz qida məhdudlaşdırılmaları və ya tam tərsi çox bəslənmə ən çox edilən səhv arasındadır. Qida alışının azalması ilə birlikdə bədən daha yavaş çalışar və bununla birlikdə kilo artımı olar. Əgər sağlam bir Ramazan keçirmək istəyirsinizsə,bir bəslənmə mütəxəssisisindən kömək almanız faydalı olacaq.

 

Mütləq obaşdana qalxın!

Ramazan ayında sağlam bəslənmənin yolları:

Əvvəlcə oruc tutan adamın ehtiyac duyduğu zülal, vitamin və mineralı təmin edəcək olan qidalar; iftar və imsak arasındakı zaana balanslı bir şəkildə paylamalı, pay sayına diqqət yetirməlidir. Ramazanda sahura qalxmaq balanslı bəslənmə baxımından çox əhəmiyyətlidir. Bu səbəblə iftar və imsak arasında bir və ya iki  ara pay etmək çox daha faydalı olacaq. Bu vaxt düyü və isti kartof çəkinizi  artırar, yarma və soyuq kartof tox saxlayar sizi.

 

Ramazanda bol-bol  qoz-fındıq yeyin!

 

İftar süfrəsində bəslənmə sıralanması necə olmalıdır?

İftar yeməyinə başlarkən doyurucu və həzmi asan şorba ilə başlamaq, arada yalnız salat yeyərək vaxt keçirməyə çalışmaq faydalı olacaq. Davamında yemək yemək və karbohidratlı qrupdan seçki etmək və iftar yeməyindən iki saat sonra meyvə yemək faydalı olacaq.

 

Obaşdanda necə bəslənmək lazımdır?

İmsak süfrəsi yüngül bir nahar kimi olmalı amma yenə adamın ehtiyyac duyduğu karbohidrat, zülal, yağ, vitamin və mineralları ehtiva etməlidir. Yəni adam üçün həzmi asan həm də tox tutan xüsusoyyətdə olmalıdır. Bu səbəblə də gilsemik indeksi aşağı qidalar seçilməlidir. Yağlı toxumlar qidalanın. Mədəninkeçiş sürətini yavaşlatdığı üçün toxluğun uzanmasına səbəb olar. Bu səbəblə imsaqda qoz və fındıq kimi yağlı toxumlardan yeyə bilərsiz.

 

Ramazan ayında aclıq hissinə məğlub olmamaq üçün tox tutacaq qidalar varmı?

Toxluğu uzun davam etdirəcək qida qrupları həzmi  və toxluğu uzun sürən qidalardır. Qan şəkərinin sürətli enişini maneə törədəcək qidalar. Məsələ: ağ çörək yerinə kərəkli çörək seçilməlidir.

 

Acmadan oruc tuta bilmək üçün:                 

İftar

2 Stəkan su

2 Çömçə şorba

Salat (salatla vaxt keçirin; həm həzm sisteminiz bir anda yorulmaz həm də toxluq hissi meydana gələr)

5 kütlə qədər ət və ya toyuq,ətli və ya toyuqlu tərəvəz yeməyi

6 qaşıq zeytunyağlı tərəvəz yeməyi

1 kasa qatıq

2 dilim tam buğda çörəyi

 

Ara yeməyi

1 alma və ya 1 şaftalı (Gilsemik indeksi aşağı 1 boşqab meyvə)

1stəkan qatıq, yoqurt və ya 1 stəkan kefir

 

İmsaqda

1 dilim pendir

1 yumurta

Bol pomidor, xiyar, cəfəri

6 ədəd duzsuz zeytun

2 ədəd qoz

3 dilim tam buğda çörəyi

 

Ara verdikdən sonra

1 meyvə, 1 stəkan süd vəya 1 qutu probiyotyik qatıq

4-Bütün qida qruplarını ehtiva edən, ancaq boşqab baxımından şüurlu bir iftar etməyə çalışın.

 

İftarda meyvələri içmək yerinə yeyin!

Gilsemik indeksi aşağı olan qidalar qan şəkərinin sürətli yüksəldib düşməsinə maneə törədib, adama toxluq hissi verər. Bu qidalar içərisində meyvənin çox əhəmiyyətli yeri var. Buna ən gözəl nümunə meyvələrdir; əgər meyvələri sıxmaq yrinə yesəniz  daha uzun müddət toxluq təmin edər və qan şəkəriniz daha yavaş yüksəldər.

Ramazan boyunca gərək bişmiş, gərəksə çiy tərəvəzləri süfrənizdən əksik etməməlisiniz. Xüsusilə çiy tərəvəzlərin bədən üçün çox faydalı olduğunu unutmayın!

Karbohidrat nisbəti daha yüksək olan tərəvəzlər,kök, göy noxud, sarımasaq, paxla və ənginar. Bunların karbohidrat nisbətlırinin çox olması, qəbul edilməsi lazım olduğu mənasını verməz. Yalnız qəbul olarkən miqdarına yetirdikdə fayda verər; ortalama dörd yemək  qaşığı qədər istehlak etməniz kafi olar.

 

Marketə bu siyahıyla gedin.

Ramazan  mətbəxinizdə mütləq olmalıdır

Kəpəkli un

Kəpəkli deye (qara)

Meyvə (üzem,banan,əncir,qovun, xurma)

Bütün halında kartof(ancaq soyuq)

Quru paxlalılar (quru paxla, noxud, mərcimək)

Kəpəkli makaron

Yarma

 

Oruc tutarkən süfrənizə qoynayın

Ağ un və sıx un ehtiva edən qidalar keks, çörək.....

Şəkər və şəkərli qidalar

Ağ düyü

Cem kimi şəkər ilə edilən  qidalar, siroplar

Makoran

Kartof (isti)

 

 

 

Bölmə: Maraqli yazılar | Baxılıb: 709 | Müəllif: Əli_Şiəsi | Reytinq: 0.0/0
Ümumi şərhlər: 1
1 Əli_Şiəsi  
0
Allah hamımıza səbr versin

Yalnız qeydiyyatı olanlar şərh yaza bilər. Xahiş edirik qeydiyyatdan keçin və ya öz adınızla daxil olun.
[ Qeydiyyat | Adınız ]
Sayta giriş

Saytda axtar

Dinle

Onlayn İzlə

Şəkillər


Saat

Block title

Qan Yaddaşı



 Xocalı - 26.02.1992
 Şuşa - 08.05.1992
 Laçın - 18.05.1992
 Xocavənd - 02.10.1992
 Kəlbəcər - 02.04.1993
 Ağdərə - 17.06.1993
 Ağdam - 23.07.1993
 Cəbrayıl - 18.08.1993
 Füzuli - 23.08.1993
 Qubadlı - 31.08.1993
 Zəngilan - 29.10.1993

Qarabağı unutma
html kodları web tasarım

Mini çat

Sorğu
Saytın dizaynı necədir?
Total of answers: 156

Statistika

Indi saytda: 15
Ziyarətçilər: 15
İstifadəçilər: 0

Sayğac

FireFox məsləhətdi
Foxkeh banners for Firefox 2

Saytda yerləşdirilən xəbərlərə görə sayt rəhbərliyi məsuliyyət daşımır Bütün huquqlar qorunur 2025